poniedziałek, 3 marca 2014

makaron ze szpinakiem

Coraz bliżej wiosna, coraz bliżej wiosna... - parafrazując słowa znanej piosenki :) Nie wiem,
czy Wy też tak macie, ale ja, jak tylko poczuję, że na dworze robi się cieplej, to cały czas jadłabym tylko owoce i warzywa, na śniadanie, obiad i kolację :P

Ostatnio, moim ulubionym przepisem na obiad jest makaron ze szpinakiem. Jest smaczny, bardzo łatwy do zrobienia i co najważniejsze, można go zrobić szybko, a to dla studenta podstawa ;)

 W tym przepisie możemy wykorzystać szpinak świeży lub mrożony. Jeśli świeży to myjemy go, osuszamy i odrywamy ogonki.


Na patelni roztapiany niewielką ilość masła i wrzucamy szpinak, smażymy go tak długo, aż liście zmniejszą swoją objętość. 


Następnie dodajemy czosnek, smażymy chwilę, żeby czosnek się nie spalił. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Znowu chwilę podsmażamy. Następnie, znowu zdejmując szpinak z ognia, dodajemy śmietanę (taką, jakiej używamy na co dzień, ja często dodaję trochę jogurtu greckiego i dodajemy jej tyle, ile lubimy). Mieszamy, aż szpinak połączy
się ze śmietaną.


Gotujemy chwilę i na koniec dodajemy żółtego sera (według uznania). Smażymy szpinak tak długo, aż ser się rozpuści, należy  tylko uważać, żeby ser nam się nie przypalił i nie przykleił do dna patelni, stąd też konieczność ciągłego  mieszania szpinaku.

 W międzyczasie gotujemy makaron, polecam świderki, bo szpinak najlepiej się do nich przykleja :) Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku, chwilę razem podsmażamy i gotowe :)



Smacznego!

XOXO
L'arancia ;)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Mmm wyglada smakowicie, mimo, że za szpinakiem nie przepadam :)

Anonimowy pisze...

uwielbiam makaron ze szpinakiem! :)